Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

#1 Zomerdromen

Zomerdromen gaat over zon, vakantie en vrije tijd. Tekeningen, maquettes, foto’s en andere documenten uit het archief laten zien hoe Nederlanders in de vorige eeuw hun vrije tijd besteedden: buiten in de zon, in de stad, aan het water of in de natuur. Van ontwerpen voor zwembaden, zomerhuisjes en luxe vakantieparken tot reisschetsen en tekeningen van al dat groeit en bloeit.

#2 Nachtvlinders

Nachtvlinders neemt een duik in het uitgaansleven. De wereld van bohémiens en nachtbrakers. Hoe wisten architecten gedurende de afgelopen honderd jaar het geroezemoes van een langzaam vollopende theaterzaal in hun tekeningen te vangen? Welke sfeer roepen zij op met hun schetsen van een café of een club? En is misschien ook de eenzaamheid van de stad – de leegte na het feest – op een enkele tekening terug te vinden?

#3 Nederland bouwt in baksteen

Nederland bouwt in baksteen nuanceert de veronderstelde zegetocht van het modernisme in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Aan de hand van twee fotocollecties uit het archief laat het zien dat baksteen nog altijd een geliefd bouwmateriaal was, ook voor experiment.

#4 Monumenten voor Vrede

In 2015 herdenkt Nederland dat het vijfenzeventig jaar geleden werd bezet en zeventig jaar geleden werd bevrijd. Monumenten voor Vrede presenteert uitgevoerde en onuitgevoerde ontwerpen voor oorlogsmonumenten uit het archief van Het Nieuwe Instituut.

#5 Dressed by Architects

Dressed by Architects zoomt in op voorbeelden van mode op verschillende architectuurtekeningen uit het archief van Het Nieuwe Instituut. Architectuurschetsen waarin elegante damesfiguren door straten flaneren, chique heren het herenhuis van hun dromen betreden en spelende kinderen zich voor een vakantiehuis overgeven aan een eindeloze zomer.